Salthamn
Salthamn är en av väldigt få områden nära Visby, ca 1 mil norrut, som ännu inte har blivit bebyggt med mer än några få bostäder. Längs en liten kuststräcka strax intill Lummelunda Grottorna, ligger denna natursköna plats med en lång historia, senast en pälsdjursuppfödning som drevs fram till 2005. I dag är farmen nedlagd och en ny spännande plan för framtiden håller på att ta form.
Områdeskoncept
I området planeras en försiktig bebyggelse över tid, där bostäderna integreras i den vilda naturen på sluttningarna ovanför den odlade dalen. Denna skog ligger i en sydvästsluttning, med det storslagna havet nedanför, vilket möjliggör havsutsikt från alla bostäder med odlingsfälten som förgrund. Solnedgången i havet precis utanför kan inte bli mer vacker. De många soltimmarna och fukten från havet ger ett mikroklimat extra gynnsamt för odling. Intentionerna för området är att bygga ett Trädgårds Café mitt i odlingsdalen. Den gamla fabriken blir en plats att förädla det odlade, alternativt bostadsrätter med samma tema och tankar som den övriga bebyggelsen. I området kommer en strandrestaurang på sikt också att etableras. En större båthamn gör det möjligt för de boende att ha båt eller för restaurangbesökarna att lägga till vid restaurangen. Planen är även att etablera ”landskapshotellrum” på klipphällarna ovanför dalen och kolonilotter i odlingsorådet. Boende för turister. Det finns också en vacker cykelled från Visby till Salthamn och Lummelunda Grottorna.
Bostadskoncept
Kan man spara energi och samtidigt leva i ett kontrastrikare, sinnligare hem och mer medveten om sina behov? Vad behöver man egentligen? ”Den nya bostaden” utgår från behovet av att kunna umgås i sitt hem, behovet av att få vara privat och samtidigt har bostaden utvecklade uterum, särskilt de kopplade till kök och bad. Boendeytan minskas och de invändiga och utvändiga rummen ges likvärdig betydelse. ”Den nya bostaden” saknar konventionella definitioner som ”vardagsrum”, ”kök”, ”sovrum” osv. De olika funktionerna i hemmet har olika tempererade zoner, beroende på aktiviteten i rummet. Det är ytterligare ett sätt att spara energi och samtidigt leva mer kontrastrikt och medvetet. Att leva närmare, helt enkelt. Närmare behov, sinnlighet, energiförbrukning och naturen. Bostäderna har även utvecklade produkter från gotländska material och formgivare, som mellanväggar i ull, fungerar även som ljudabsorbenter, fasadglas med ull, för att förbättra u-värdet och diffusera ljuset samt inbyggda ljusschakt som också fungerar som ljudabsorbenter.
Växtlighet
Skogen består i huvudsak av tall, enstaka rönn och oxel. På marken i barrskogen finner man blåbär och lingon och om hösten kantareller. Om våren är den glesare skogen fylld av blåsippor och på sommaren kan man finna orkidéer. Det finns även ramslök och vilda tulpaner i parken nedanför Lummelunda Grottorna. På stranden om sommaren finner man salmbär, vildnypon och många vilda vackra blommor.