Skip to main content
Skogshuset Östra Gotland

Skogshuset är ett sommarhus på Gotlands östra kust. Huset är anpassat för en familj med två vuxna och tre barn, samt de många vännerna och övrig familj som kommer på besök.

Husets proportioner och taklutning, men även det tjärade träet tar upp formspråket och utseendet från bodarna vid det närbelägna fiskeläget, som ligger strax intill. På taken växer det sedum, som gör att huset blir en del den omkringliggande naturen, som har en markvegetation med mossa och blåbärsris.

Huset är indelat i 3 st temperaturzoner, som kan värmas separat. Temperaturzon 1 är en förstorad entrédel på ca 15 kvm. Den kan även användas som en uteplats under tak, om man öppnar glaspartierna och får öppet rakt igenom, eller som ett inglasat uterum som förlänger säsongen eller sommarkvällarna.

Temperaturzon 2 är på ca 43 kvm och är den sociala delen av huset. Den delen har även ett sov loft på ca 14 kvm samt bäddbara, platsbyggda soffor i en nisch i allrummet, som gör att den sociala delen även kan fungera självständigt. Det vuxna paret kan övernatta en helg med vänner, även om inte barnen vill följa med, utan att man behöver värma upp hela huset.

Temperaturzon 4 är badrummet, som kan ha en högre temperatur än övriga zoner vid behov. Badrummet har ett nedsänkt badkar i golvet samt en utvändig del med en dusch och en trätrall som kan fungera som bänk eller en yta för relax eller yoga.

Temperaturzon 3 är på 32 kvm och har två barn rum med våningssängar. Rummen, kan öppnas sinsemellan med en stor skjutport. Det finns även ett sovrum med en platsbyggd dubbelsäng, en nisch för arbete samt en förvaringsvägg. Även köket har en utvändig del, som utvidgar huset och möjliggör större sällskap sommartid.

Den platsbyggda inredningen är gjord för att passa huset och överleva trender, vilket ger ett ekonomiskt hus på sikt. Materialen i huset som sten trä, glas och stål åldras vackert och håller över tid. Totalt har huset en bostadsarea på  75 kvm och 10 st. bäddar. 

 

 

 

 

 

Fotograf: Emma Jönsson Dysell, www.emmajonssondysell.com