Skip to main content
Villa Boo, Salthamn

Kan man spara energi och samtidigt leva i ett kontrastrikare hem? Villa Boo saknar konventionella rum som vardagsrum, kök, sovrum osv. En funktion som tex att arbeta behöver inte ett rum, men en plats. När man minskar på den fysiska ytan är det viktigt att känslan av rymd bibehålls. Alla rum har en stark visuell, men även fysisk koppling vidare ut och inbördes har de även en visuell och fysisk koppling till andra rum. Villa Boo utgår från att kunna vara social, men även av att kunna få vara privat i sitt hem. Bostaden har också välutvecklade uterum, särskilt rum kopplade till kök och bad. Boendeytan minskas och de invändiga och utvändiga rummen ges likvärdig betydelse. Villa Boo har 95 kvm isolerad yta som värms året om, därtill kommer ca 20 kvm gästhus som värms ibland och ca 200 kvm utvecklade uterum. Huset är ritat för en familj med två vuxna och två barn, samt många vänner och släktingar som kommer på besök.

De olika funktionerna i hemmet har olika tempererade zoner, beroende på aktiviteten i rummet. Zon 1 är entrén, som likt många äldre svenska hus på landsbygden, kan stängas till från övriga rum och hindra att varm luft går rakt ut i vinterkylan. Zon 2 är den sociala delen med kök och allrum, som i förlängningen har ett utekök med källsortering, grillplats, diskho och eluttag. Zon 2 kan värmas till ca 20 grader, men kan bli varmare när man eldar i eldstaden eller får värme från köket. Zon 3 är den privata delen med plats för sömn och arbete, och kan förslagsvis värmas till ca 15-17 grader. Ovanpå funktionsryggen med garderob och teknik, finns gästbäddar med plats för fyra, tillfälligt övernattande gäster. Utrymmet är vad som behövs för att övernatta, men upplevelsen är stor. Genom glaslanterninen ser man stjärnhimlen. Zon 4 är badrummet som värms till tex 25 grader. Badrummet har även en utvändig del med utedusch och träbänk att vila på. Zon 5 är ett gästhus som värms bara när man har gäster som stannar lite längre.

Villa Boo har material som tål slitage och blir vackrare ju äldre huset blir. Kalkstensgolv, trä och på vissa ställen väggpaneler av gotländsk ull, utvecklade av lomakka.

   

 

Fotograf: Emma Jönsson Dysell
www.emmajonssondysell.com