Villa Meltem Salthamn

Villa Meltem är belägen i Salthamn ca 15 km norr om Visby. Salthamn är ett ca 2 km långt kustområde längsmed den västra kusten där Jaqueline Raymond tillsammans med bl.a. m.arkitektur jobbar med att utveckla området med odling, restaurang, landskapshotellrum och boende.

Villa Meltem är byggt som privatbostad, men har också verksamhet i yogahuset på taket, som har en extern trapp för elever.

Byggnaden har olika zonindelningar som gör det möjligt att värma olika delar separat beroende på funktion.  Längst i norr eldrummet, en stenvolym med putsad fasad som är det varmaste, större rummet. Längst i söder ligger den andra stenvolymen med putsad fasad. Här finns alla funktioner som kretsar kring vatten och rekreation, en bastu, ett nedsänkt badkar och en utedusch. Övriga delar består av trä och glas. Centralt placerat är det mest sociala rummet, öppet i två plan med kök och matsal.

Villa Meltem har välutvecklade uterum som förlänger dagen och säsongen. Bostadsarean på nedre plan är 92 kvm men byggnaden har en total byggnadsarea på 200 kvm.

Träkonstruktionen är synlig invändigt och förstärker upplevelsen av att bo bland träden.

Byggnaden består av olika lager, ytterst mot havet skjutbara träraster som splittrar vinden, en gångzon som övergår i uterum mellan volymerna och innanför de specialbyggda glasväggarna, ullskärmar som ger ett extra isolerande skikt mot värme och kyla. Den transparenta ullen diffuserar också ljuset och gör det mjukare.

Den vilda naturen, bestående av vackra tallar, blåbärsris och ljung, fortsätter helt fram till fasaderna och trätrallarna. Mellan tallarna glittrar Östersjön och från tomten hör och doftar man havet.

Del av fasad öster



		

Del av fasad väster

Vy från arbetsplats mot yogahuset på taket

Yogahuset på taket

Det centralt placerade sociala rummet med kök, öppet i två plan. Vy mot en del av köksinredningen och sovrummet på övre plan. Till vänster den skyddande gången mot havet.

Fasad söder. Detalj fasad öster. Yogahus på övre del. Stenvolymen under, våtrum med rekreation

Mellan yogahus till vänster och den privata delen till höger med arbetsplats och sovrum, skymtas havet mellan tallarna.

Den södra delen, yogahus på övre plan, på nedre plan i stenvolymen våtrum med rekreation och utedusch. Framför poolen. Mellanrummet på nedre plan, köksträdgården med öppning upp mot himlen och dubbla skjutdörrar in till köket.

Den skyddande gångzonen mot havet. Vy från norr till söder.

Sovrum bland tallkronor. Ullvägg mot norr bakom säng.

Från arbetsrummet på övre plan mot våtrumsavdelningen på nedre plan, i stenvolymen åt söder.

Glaslänken till våtrumsavdelningen. Dörr av ull och ribb.

Utedusch med vy mot skog och hav i väster.

Innanför till höger om uteduschen, badkar med vy mot skog och hav.

Eldrummet, stenvolymen åt norr med sen kvällssol från väster och nordväst. Elden och den orangeröda himlen vid solnedgång möts, dagen avslutas.

Emma Jönsson Dysell Fotograf www.emmajonssondysell.com

Studio Lomakka ull/ribb väggar, ull/ribb dörrar, ullmatta, ullskärmar www.lomakka.se