Villa P&L, Gotland

Husformen är vinklad för att skapa läskydd i förhållande till ett stort öppet fält åt öster och kalla vindar från norr. Bostaden är ritad med permanent standard, för en familj med två vuxna och fem barn, varav tre är i tonåren. Barnen och de vuxna ska även kunna ha sina övernattande vänner på besök.

Villa P&L är också anpassat efter att livet förändras. Barnen växer upp, flyttar hemifrån och kommer tillbaka ibland. Huset har tre olika “klimatzoner”, eller temperaturzoner. De olika temperaturzonerna kan skärmas av sinsemellan via isolerade väggar samt skjutportar och har olika temperaturer.

“Klimatzon 1” fungerar liknande inbyggda entréer på äldre svenska hus, uppvärmt inneklimat står aldrig i direkt förbindelse med kylan utifrån.

“Klimatzon 2” är alltid uppvärmd, här finns kök, badrum med tvättmaskin o värmepump,  ett litet sovrum för två-tre personer, en stor platsbyggd soffa vid eldstaden och en matsal.

”Klimatzon 3” är tonårsdelen med två sovrum som rymmer totalt fem personer, wc/dusch samt ett allrum med pentry. När alla utrymmen används samtidigt öppnas skjutportarna upp och hela huset värms upp. Huset är då 160 kvm. På sommaren blir huset ytterligare 120 kvm då de invändiga rummen öppnas mot terrassen som till stora delar är under tak. Här finns en relaxdel, ett stort matsalsbord samt ett utekök i nära anslutning till det invändiga köket

 

  

 

 

Fotograf: Åke E:son Lindman